Wykorzystanie kultury do produkcji mleka kefirowego:
- używać do produkcji surowego mleka, które musi być poddane obróbce termicznej w temperaturze co najmniej 90 oC przez 2-3 minuty, lub kupionego w sklepie mleka o przedłużonej trwałości.
- podgrzać mleko do temperatury 23-30 oC, wsypać zawartość torebki do 1 litra mleka, dobrze wymieszać
- hodować (pozostawić bez mieszania) w temperaturze 23-30 oC (optymalnie 25 oC) przez 16-20 godzin
- po zakończeniu hodowli umieścić produkt w lodówce na kilka godzin w celu uzyskania optymalnej konsystencji i smaku.
Uwaga: Przed spożyciem mleka kefirowego należy oddzielić od niego 2 łyżki stołowe, które można wykorzystać do dalszego zaszczepiania mleka. Jeśli przestrzegane są warunki higieniczne, możliwe jest wielokrotne zaszczepienie (5-10 razy) w ten sposób. Następnie należy ponownie użyć oryginalnej kultury, aby zapewnić prawidłową mikroflorę.
Brak komentarzy
Brak komentarzy
10 zł
Nowy komentarz