Menu
Kultura śmietankowa na 1 l

NOWOŚĆ

Suszona kultura do bezpośredniego zaszczepienia 1 litra mleka. Możliwość wielokrotnej inokulacji. Zastosowanie: produkcja kwaśnego mleka, sera i twarogu. Czytaj więcej

W MAGAZYNIE - wysyłamy w ciągu 48 godzin (6 szt.)

Data dostarczenia: Czwartek 10.4.2025

9,8 zł

Dodaj do Ulubionych

Pytanie do produktu

Numer magazynowy: 2002007

Opis

Wykorzystanie kultury do produkcji zakwasu śmietankowego (kwaśnej śmietany):

  • użyć surowego mleka, które należy poddać obróbce termicznej w temperaturze co najmniej 90 oC przez 2-3 minuty, lub kupionego w sklepie mleka o przedłużonej trwałości.
  • podgrzać mleko do temperatury 23-30 oC, wsypać zawartość torebki do 1 litra mleka, dobrze wymieszać
  • hodować (pozostawić bez mieszania) w temperaturze 23-30 oC przez 16-20 godzin
  • po zakończeniu hodowli umieścić produkt w lodówce na kilka godzin w celu uzyskania optymalnej konsystencji i smaku.

Uwaga: Przed spożyciem zakwasu śmietankowego należy oddzielić 2 łyżki zakwasu, które można wykorzystać do dalszego zaszczepienia mleka. Jeśli przestrzegane są warunki higieniczne, możliwe jest wielokrotne zaszczepienie (5-10 razy) w ten sposób. Następnie należy ponownie użyć oryginalnej kultury, aby zapewnić prawidłową mikroflorę.

Wykorzystanie kultury do produkcji serów, twarogów:

  • używać mleka poddanego obróbce cieplnej (temperatura obróbki 70-72 oC przez 1-2 minuty) do produkcji sera i twarogu
  • schłodzić mleko do temperatury zsiadania 30-40 oC (w zależności od rodzaju sera)
  • dodać 1-1,5 dcl przygotowanego zakwasu śmietankowego na 10 litrów mleka poddanego obróbce (patrz instrukcje powyżej), następnie dodać odpowiednią dawkę podpuszczki i kontynuować obróbkę skrzepu, w zależności od rodzaju sera
Dyskusja 0

Brak komentarzy

Nowy komentarz

Ocena 0

Opinie o produkcie

4.11/5

★★★★★★★★★★★★★★★

Dodaj

Brak komentarzy

Kultura śmietankowa na 1 l
Kultura śmietankowa na 1 l

9,8 zł

Preferencje dotyczące prywatności

Używamy plików cookie, aby usprawnić Twoją wizytę na tej stronie, analizować jej działanie i zbierać dane na temat jej użytkowania. W tym celu możemy korzystać z narzędzi i usług stron trzecich, a zebrane dane mogą być przekazywane partnerom w UE, USA lub innych krajach. Klikając „Akceptuj wszystkie pliki cookie", wyrażasz zgodę na to przetwarzanie. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje lub możesz dostosować swoje preferencje.

Polityka prywatności

Pokaż szczegóły