Wykorzystanie kultury do produkcji zakwasu śmietankowego (kwaśnej śmietany):
- użyć surowego mleka, które należy poddać obróbce termicznej w temperaturze co najmniej 90 oC przez 2-3 minuty, lub kupionego w sklepie mleka o przedłużonej trwałości.
- podgrzać mleko do temperatury 23-30 oC, wsypać zawartość torebki do 1 litra mleka, dobrze wymieszać
- hodować (pozostawić bez mieszania) w temperaturze 23-30 oC przez 16-20 godzin
- po zakończeniu hodowli umieścić produkt w lodówce na kilka godzin w celu uzyskania optymalnej konsystencji i smaku.
Uwaga: Przed spożyciem zakwasu śmietankowego należy oddzielić 2 łyżki zakwasu, które można wykorzystać do dalszego zaszczepienia mleka. Jeśli przestrzegane są warunki higieniczne, możliwe jest wielokrotne zaszczepienie (5-10 razy) w ten sposób. Następnie należy ponownie użyć oryginalnej kultury, aby zapewnić prawidłową mikroflorę.
Wykorzystanie kultury do produkcji serów, twarogów:
- używać mleka poddanego obróbce cieplnej (temperatura obróbki 70-72 oC przez 1-2 minuty) do produkcji sera i twarogu
- schłodzić mleko do temperatury zsiadania 30-40 oC (w zależności od rodzaju sera)
- dodać 1-1,5 dcl przygotowanego zakwasu śmietankowego na 10 litrów mleka poddanego obróbce (patrz instrukcje powyżej), następnie dodać odpowiednią dawkę podpuszczki i kontynuować obróbkę skrzepu, w zależności od rodzaju sera
Brak komentarzy
Brak komentarzy
10 zł
Nowy komentarz