Przechowywanie soku
Świeżo wyciśnięty sok można przechowywać w lodówce dwa lub trzy dni. Po tym czasie sok będzie naturalnie fermentował.
Długoterminowe przechowywanie soku
Mrożenie
Sok możesz nalać do pustych opakować po sokach. Gdy sok jest zamrożony opakowania można usunąć a cegły zamrożonego soku łatwo przechowasz w zamrażarce. Sok może być mrożony przez kilka miesięcy bez utraty smaku i zapachu.
Pasteryzacja
Pasteryzacja pozwoli na przechowywanie soku od 6 miesięcy aż do 2 lat, w zależności od sposobu przechowywania. Dokładna pasteryzacja zniszczy wszystkie mikroorganizmy, które mogłyby powodować psucie soku a przy tym zachowana zostanie jego świeżość i aromat.
Przechowywanie w nierdzewnych naczyniach z pływającą pokrywą
Dla rodzin posiadających ogród owocowy, właścicieli mniejszych sadów, farm, pensjonatów Farmarik poleca system składowania pasteryzowanego moszczu w nierdzewnych zbiornikach z pływającą pokrywą, dzięki którym wyeliminowane zostaną koszty pakowania soków do butelek albo bag in boxów.
Zapoznaj się z naszą ofertą naczyń nierdzewnych i kliknij na Zbiorniki do składowania moszczu.
W celu kontynuowania kliknij na Pasteryzacja.