Zastosowanie kultury do produkcji mleka acidofilnego:
- użyj surowego mleka, które musi być poddane obróbce termicznej w temperaturze co najmniej 90 oC przez 2-3 minuty, lub kupionego w sklepie mleka o przedłużonej trwałości.
- Mleko podgrzać do temperatury 35-37 oC (napoju nie można przygotować w temperaturze hodowli poniżej 30 oC!), zawartość torebki wsypać do 1 litra mleka, dobrze wymieszać.
- hodować (pozostawić bez mieszania) w temperaturze 35-37 oC przez 16-20 godzin
- po zakończeniu hodowli umieścić produkt w lodówce na kilka godzin w celu uzyskania optymalnej konsystencji i smaku.
Uwaga: Przed spożyciem mleka acidophilus należy oddzielić 2 łyżki, które można wykorzystać do dalszego zaszczepienia mleka. Jeśli przestrzegane są warunki higieniczne, można w ten sposób dokonać wielokrotnych inokulacji (5-10 razy). Następnie należy ponownie użyć oryginalnej kultury, aby upewnić się, że mikroflora jest odpowiednio zabezpieczona.
Brak komentarzy
Brak komentarzy
10 zł
Nowy komentarz