Wykorzystanie kultury do przygotowania bułgarskiego jogurtu:
- zagotować 1-5 litrów mleka, odstawić na 30 minut
- następnie mleko schładza się do 45-48° C, dodaje 1 worek kultury, dokładnie miesza, aż kultura się rozpuści
- mleko wlewa się do czystych pojemników, pozostawia do fermentacji (fermentacji) w 45 ° C, przez 8-10 godzin, bez mieszania; temperaturę można utrzymać zakrywając pojemniki materiałem izolującym (koc, worek termiczny...) lub wkładając je do piekarnika o ustawionej temperaturze 45°C lub jogurtownicy o regulowanej temperaturze
- po 8-10 godzinach pojemniki należy przenieść do lodówki; po schłodzeniu do 10°C jogurt nadaje się do spożycia
Dalsze ponowne szczepienie kultury:
- oddziel część od gotowego jogurtu, który wykorzystasz do dalszej fermentacji mleka (1-2 łyżki / 1 litr mleka)
- w higienicznych warunkach można w ten sposób osiągnąć nawet 10-krotne ponowne szczepienie
- następnie oryginalna kultura musi zostać ponownie wykorzystana, aby zapewnić wymaganą reprezentację mikroflory; gdy mleko jest przygotowywane zgodnie z zaleceniami, kolejna fermentacja skraca się o 2-3 godziny
- im dłuższy czas dojrzewania, tym bardziej kwaśny jogurt; Jakość jogurtu zależy w dużej mierze od jakości mleka, jeśli nie jesteś zadowolony z jakości produktu, spróbuj innego mleka.
Opakowanie:
1 torebka do przetworzenia 1-5 l mleka
Przechowywanie i trwałość:
data ważności podana na opakowaniu, nieotwarte saszetki przechowywać w temperaturze 0-10 °C (nie wolno przechowywać otwartych saszetek)
Skład:
Laktobacillus delbrueckii sp. bulgaricus, Streptococcus salivarius sp. thermophilus
Brak komentarzy
Brak komentarzy
20,4 zł
Nowy komentarz