Wykorzystanie kultury do produkcji napoju jogurtowego i jogurtu:
- przy produkcji jogurtów zaleca się dodać 3 - 8 łyżek mleka w proszku do 1 litra letniego mleka i dobrze wymieszać (dodając mleko w proszku uzyskuje się gęstszą konsystencję produkcji, bez jego dodatku przygotowuje się napój jogurtowy)
- mleko z dodatkiem mleka w proszku poddaje się następnie obróbce poprzez podgrzanie do temperatury min. 90 oC przez 2-3 minuty
- schłodzić mleko do temperatury 42-48 ° C (optymalnie 45 ° C), kultywować (odstawić bez mieszania) przez 3-5 godzin w jogurtownicy lub termostacie lub kultywować w odpowiednim naczyniu w temperaturze 33-35 ° C przez 14 - 18 godzin
- następnie produkt należy przechowywać w lodówce przez kilka godzin, aby uzyskać optymalną konsystencję i smak
Ostrzeżenie: Przed spożyciem jogurtu należy oddzielić od niego 2 łyżki stołowe, które można wykorzystać do dalszego zaszczepiania mleka. Przy zachowaniu warunków higienicznych można w ten sposób wykonać kilka szczepień powtórnych (5-10 razy). Następnie należy ponownie wykorzystać pierwotną kulturę, aby upewnić się, że mikroflora jest odpowiednio zabezpieczona.
Opakowanie: saszetka na 1 litr mleka
Przechowywanie i okres przydatności do spożycia: przynajmniej 6 miesięcy od daty produkcji w temperaturze przechowywania 4 ° C
Skład: mleko w proszku, laktoza, szczepy: Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus. Kultura nie zawiera GMO.
Brak komentarzy
Brak komentarzy
10 zł
Nowy komentarz