Instrukcje dla początkujących producentów piwa
Instrukcja warzenia piwa z koncentratu brzeczki
- Przeczytaj instrukcję i zapoznaj się z urządzeniami oraz składnikami.
- Umyj i wysterylizuj sprzęt, również ten nowy.
- Otwórz puszkę, zanurz w garnku i ogrzewaj ją ok. 10 minut do czasu, gdy zawartość przemieni się w ciecz.
- Przelej zawartość puszki do naczycia fermentacyjnego, wypłucz puszkę ok. 1l letniej wody i dodaj do naczynia.
- Rozpuść odpowiednią ilość cukru w 2l gorącej wody i dodaj do ekstraktu w naczyniu fermentacyjnym. Dopełnij odpowiednią ilość wody i mieszaj aż zawartość nie wystygnie do 20°C.
- W wysterylizowanym naczyniu rozpuść drożdże w 150 ml letniej (25°C) wody, zamieszaj i dodaj do naczynia fermentacyjnego.
- Pozostaw przygotowaną zawartość zbiornika fermentacyjnego do fermentacji przy pokojowej temperaturze na 7 - 10 dni.
- Gdy nie zauważysz żadnej aktywności (bąble), zmierz gęstość fermentowanego piwa za pomocą hydrometru.
- Przelej delikatnie piwo z naczynia fermentacyjnego do innego naczynia i pozostaw do dojrzewania przy niższej temperaturze (max 20°C, najlepiej przy niższej temperaturze) na 2-4 tygodnie.
- Rozlej do butelek albo mini kegów, dodaj odpowiednią ilość cukru do wtórnej fermentacji i dokładnie wymieszaj.
- Teraz przychodzi ta najcięższa część całego procesu - poczekaj 6-8 tygodni aż piwo dojrzeje.
- Zaproś przyjaciół i razem z nimi ciesz się Twoim domowym piwem.