Jak działa rurka fermentacyjna ?
NAPEŁNIANIE rurki fermentacyjnej odrobiną wody sprawia, że działa ona jak syfon; woda zapobiega dostaniu się do piwa / wina powietrza oraz bakterii z zewnątrz. Jednocześnie (z powodu nadmiaru ciśnienia) umożliwia wydostanie się na zewnątrz CO2, powstałego podczs fermentacji.
Podwójne rurki fermentacyjne są najtańsze, ale są trudniejsze do czyszczenia niż modele cylindryczne. Przy objętości 50 l i więcej, należy stosować rurki cylindryczne. Woda w rurce fermentacyjnej może wyparować dlatego konieczna jest regularna kontrola i dopełnianie wody. Rurka może być również napełniona roztworem siarczynu zamiast zwykłej wody. Roztwór taki wykonasz poprzez zmieszanie szczypty siarczyny z kwasem cytrynowym w szklance wody.
Dodatkowe informacje
Kategorie: | Zawory fermentacyjne |
Długość opakowania: | 17 cm |
Szerokość opakowania: | 2.2 cm |
Wysokość opakowania: | 5.5 cm |
Waga opakowania: | 0.016 kg |
Brak komentarzy
Brak komentarzy
6,7 zł
Nowy komentarz