Kiedy i jak przeprowadzić fermentację jabłkowo-mlekową?
Fermentacja malolaktyczna ma wiele zalet. Jednak bakterie kwasu mlekowego mają zupełnie inne wymagania środowiskowe niż drożdże. Dlatego, aby fermentacja jabłkowo-mlekowa przebiegała prawidłowo i bezproblemowo, należy wziąć pod uwagę kilka ważnych czynników: fermentację jabłkowo-mlekową najlepiej rozpocząć tuż przed zakończeniem fermentacji alkoholowej (cukier resztkowy < 4 g/l). Wolna zawartość SO2 musi wynosić maksymalnie 10 mg/litr, a całkowita zawartość SO2 maksymalnie 30 mg/litr. Wartość pH wina musi wynosić co najmniej 3,1, a zawartość alkoholu maksymalnie 13% obj. Wreszcie bardzo ważna jest również temperatura wina: 17°C lub więcej.
Rozpuścić liofilizowane kultury w dużej ilości (ok. 10-20 x waga proszku) wody o temperaturze 25°C, ciągle mieszając. Mieszaj od czasu do czasu i po pół godzinie dodaj do wina.
varmeda, 16.9.2013 12:03.49
JMF
Zaujímalo by ma, že ak sú kvacnice JMF Mlaocid mrazené či si ich môžem objednať dobierkou?
Brak komentarzy
42,7 zł
Nowy komentarz