Wykorzystanie kultury do produkcji napoju z kwaśnego mleka (kwaśne mleko):
- użyć surowego mleka, które należy poddać obróbce termicznej w temperaturze co najmniej 90 oC przez 2-3 minuty, lub kupionego w sklepie mleka o przedłużonej trwałości
- podgrzać mleko do temperatury 23-30 oC, wsypać zawartość torebki do 1 litra mleka, dobrze wymieszać
- hodować (pozostawić bez mieszania) w temperaturze 23-30 oC przez 16-20 godzin
- po zakończeniu hodowli umieścić produkt w lodówce na kilka godzin w celu uzyskania optymalnej konsystencji i smaku.
Uwaga: Przed spożyciem twarogu należy oddzielić 2 łyżki twarogu, które można wykorzystać do dalszej inokulacji mleka. Jeśli przestrzegane są warunki higieniczne, w ten sposób można uzyskać wielokrotne inokulacje (5-10 razy). Następnie należy ponownie użyć oryginalnej kultury, aby upewnić się, że mikroflora jest odpowiednio zabezpieczona.
Wykorzystanie kultury do produkcji sera:
używać mleka poddanego obróbce cieplnej do produkcji sera (temperatura obróbki 70-72 oC przez 1-2 minuty)
schłodzić mleko do temperatury serowarskiej 30-40 oC (w zależności od rodzaju sera)
dodać 1-1,5 dcl przygotowanego skrzepu do 10 litrów mleka poddanego obróbce (patrz instrukcje powyżej), następnie dodać odpowiednią dawkę podpuszczki i kontynuować przetwarzanie skrzepu, w zależności od rodzaju sera.
Opakowanie:
Saszetka na 1 litr mleka
Przechowywanie i okres trwałości:
Okres trwałości co najmniej 6 miesięcy od daty produkcji w temperaturze przechowywania 4 °CSkładniki:Mleko w proszku, laktoza, szczepy: Lactobacillus lactis subsp. lactis, Lactobacillus lactis subsp. cremoris, Lactobacillus lactis subsp. diacetylactis. Kultura nie zawiera GMO.
Brak komentarzy
Brak komentarzy
11 zł
Nowy komentarz