Zastosowanie kultury do produkcji napoju z kwaśnego mleka z bakteriami probiotycznymi:
- użyć surowego mleka, które należy poddać obróbce termicznej w temperaturze co najmniej 90°C przez 2-3 minuty, lub kupionego w sklepie mleka o przedłużonej trwałości
- schłodzić temperaturę mleka do 35-37 oC, wsypać zawartość torebki do 1 litra mleka, dobrze wymieszać
- hodować (pozostawić bez mieszania) w temperaturze 35-37 oC (napoju nie można przygotować w temperaturze poniżej 30 oC!) przez 16-20 godzin
- po zakończeniu hodowli umieścić produkt w lodówce na kilka godzin w celu uzyskania optymalnej konsystencji i smaku.
Uwaga: Kultura probiotyczna nie może być zaszczepiona (jest przeznaczona do bezpośredniego zaszczepienia), ponieważ po zaszczepieniu mleko nie zawierałoby już wymaganych proporcji i liczby różnych gatunków bakterii probiotycznych!
Opakowanie:
Torebka na 1 litr mleka
Przechowywanie i okres trwałości:
Okres trwałości co najmniej 6 miesięcy od daty produkcji w temperaturze przechowywania 4 °C
Składniki:
Mleko w proszku, Bifidobacterium sp., Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus. Kultura nie zawiera GMO.
Brak komentarzy
Brak komentarzy
4,7 zł
Nowy komentarz