Menu
Podpuszczka Fromase® 220 TL 5 l
Podpuszczka w płynie odpowiednia do produkcji różnego rodzaju serów z mleka krowiego, owczego i koziego. Aktywność 220 IMCU/ml (co odpowiada sile 1:16000). Czytaj więcej

7 - 21 dni roboczych

288,6 zł

Numer magazynowy: 2004005

Opis

Zastosowanie płynnej podpuszczki w produkcji sera świeżego (grudkowego):

  • obróbka cieplna (pasteryzacja) mleka - aby wyprodukować dobrej jakości ser, należy użyć mleka poddanego obróbce cieplnej (pasteryzacji) w temperaturze obróbki około 72-75 °C przez 1-2 minuty
  • dodanie kultury mleczarskiej, zsiadanie mleka - po obróbce cieplnej mleko jest schładzane do temperatury zsiadania 30-40°C (w zależności od rodzaju sera), najpierw dodawane są kultury mleczarskie (w dawce dla odpowiedniej ilości przetwarzanego mleka), a następnie podpuszczka jest dodawana w ilości 1,5-3,0 ml/10 litrów odpowiednio mleka krowiego i koziego. Dawka podpuszczki zależy również od jakości mleka i jego kwasowości; jeśli użyje się więcej podpuszczki, mleko zsiada się szybciej, ale ser może być gorzki); podpuszczka jest silna, więc przed użyciem należy ją rozcieńczyć zimną wodą pitną w stosunku około 1:10; przy powyższych dawkach podpuszczki mleko powinno zacząć się zsiadać po około 15 minutach
  • obróbka skrzepu - mleko należy pozostawić do zsiadnięcia (do uzyskania stałej konsystencji) na 30-40 minut, aż utworzy się twardy skrzep, który następnie kroi się ostrym nożem w kostkę o wymiarach ok. 1 x 1 cm; po pokrojeniu skrzep odstawia się na ok. 10 minut; gdy serwatka wypłynie na powierzchnię, skrzep kroi się na ziarna serowe, które miesza się z małymi przerwami przez 30-60 minut
  • formowanie ziarna serowego - ziarno serowe jest następnie wlewane do blachy lub perforowanej formy (jeśli ser jest wkładany do formy, formę należy kilkakrotnie obrócić)
  • garowanie - ser pozostawia się do garowania w temperaturze pokojowej (temperatura nie powinna być niższa niż 20 °C) do następnego dnia
  • dalsze przetwarzanie sera - zsiadły ser może być solony, przyprawiany, dalej przetwarzany przez parzenie (parzenie ciasta serowego w gorącej wodzie o temperaturze 75-85 °C, a następnie solenie w roztworze soli), wędzenie, wykorzystywany jako surowiec do produkcji bryndzy itp.


Opakowanie:
5 l plastikowy kanister
Przechowywanie i okres przydatności do spożycia:
w warunkach przechowywania (temperatura 4-8 °C) podpuszczka ma okres przydatności do spożycia wynoszący co najmniej 12 miesięcy od daty produkcji wskazanej na opakowaniu
Składniki:
Mikrobiologiczna podpuszczka w płynie identyczna z podpuszczką z żołądka cielęcego, aktywność 220 IMCU/ml (jednostek międzynarodowych), co odpowiada sile 1 : 16 000 po konwersji; klarowna ciecz o barwie jasnobrązowej lub żółtawobrązowej (niebarwiona), konserwowana chlorkiem sodu, wolna od GMO
Zalecane dawkowanie:
1,5 - 3,0 ml/10 l mleka krowiego, koziego; 5 ml/10 l mleka owczego

Dyskusja 0

Brak komentarzy

Nowy komentarz

Ocena 0

Opinie o produkcie

4.86/5

Dodaj

Brak komentarzy

Podpuszczka Fromase® 220 TL 5 l
Podpuszczka Fromase® 220 TL 5 l

288,6 zł

Alternatywne / powiązane produkty

Nowe pytanie do produktu

Kod kontrolny

i

Nowy komentarz

Kod kontrolny

i

Preferencje dotyczące prywatności

Używamy plików cookie, aby usprawnić Twoją wizytę na tej stronie, analizować jej działanie i zbierać dane na temat jej użytkowania. W tym celu możemy korzystać z narzędzi i usług stron trzecich, a zebrane dane mogą być przekazywane partnerom w UE, USA lub innych krajach. Klikając „Akceptuj wszystkie pliki cookie", wyrażasz zgodę na to przetwarzanie. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje lub możesz dostosować swoje preferencje.

Polityka prywatności

Pokaż szczegóły
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Produkt został dodany do koszyka
Kontunuuj zakupy Zamówienie